top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Ali ste maturanti in dijaki največje žrtve letošnjega šolskega leta?

Spoštovani dijaki in letošnji maturanti.

Vaši vrstniki so pred dnevi šolski ministrici Dr. Simoni Kustec predali peticijo, ki jo začenjate z naslednjimi besedami: »Naša izobrazba in razvoj stagnirata. Nimamo časa, da bi čakali na umiritev okužb, ker nam svet v obdobju, ki bo sledilo, ne bo prizanašal – dokaz za to je že vaša odločitev, da bo letošnja matura kljub situaciji potekala skoraj nespremenjeno.«


Ne želim primerjati izkušenj različno starih otrok in mladostnikov od vrtca do mature in ocenjevati, kdo je (bil) v času protikoronskih ukrepov bolj in kdo manj prikrajšan. V vsakem primeru se pa strinjam s tistimi maturanti, ki se počutite kot ene od najbolj zapostavljenih žrtev tega šolskega leta. Tisto, kar me pri tem najbolj bode, je vtis, da bi lahko z nekaj več posluha pri sprejemanju odločitev o letošnji maturi, bilo tudi drugače; maturantom pa prihranjena marsikatera skrb, negotovost in nepotreben pritisk.


Zapisali ste, da bo matura potekala skoraj nespremenjeno. Tudi meni ob spremembah letošnje mature prideta na misel dve besedi: malo in pozno:

  • malo: mislim, da bi lahko prilagoditve bolj upoštevale okoliščine, v katerih se na maturo pripravljate dijaki, ki ste v zadnjih 10 mesecih v šolah preživeli manj kot 2 meseca v neposrednem stiku z vašimi profesorji, čez štiri mesece vas že čaka matura, še prej pa zaključevanje šolskega leta, v katerem se bodo obveznosti zgostile še bolj kot prejšnja leta,

  • pozno: mislim, da bi prilagoditve morale biti premišljene in pripravljene že pred začetkom letošnjega šolskega leta, potem pa sprejeta tista, ki najbolj ustrezno upošteva vse okoliščine šolskega leta,

Mislim, da bi bile vaše stiske in negotovosti lahko manjše, če bi se takoj po izkušnji spomladanske mature pripravilo predloge prilagoditev za maturo 2021 glede na različne scenarije poteka šolskega leta in izvedbe učnega procesa. Verjamem, da bi bilo manj stresa in negotovosti med dijaki in profesorji. Jesenski val epidemije se je napovedoval in ni prišel nepričakovano.


Če pa že ni bilo vnaprej pripravljenih scenarijev, sem prepričan, da bi lahko bile prilagoditve, ki jih imate danes pred sabo, sprejete že takoj prvi dan, ko se je jeseni šola preselila iz učilnic na daljavo, ker ne upoštevajo trajanja šole na daljavo.


Tudi meni se zdijo prilagoditve mature bolj kot kozmetični popravki in menim, da bi okoliščine in dolžina trajanja šole v spremenjenih pogojih zahtevala bolj poglobljene prilagoditve in poseg v vsebino. Verjamem, da bi se pri načrtovanju sprememb dalo slediti predlogom (iz dijaških in strokovnih vrst), na podlagi katerih bi pritisk na dijake in profesorje razbremenili z izločitvijo dela vsebin iz maturitetnega kataloga.


Ne razumem, zakaj se pri načrtovanju prilagoditev ni sledilo tistim predlogom (iz dijaških in strokovnih vrst), ki so za letošnjo maturo predlagali več izbirnosti (možnost, da bi npr. dijaki na maturitetni poli v skupini treh enakovrednih nalog izbrali dve, na kateri bi odgovarjali in na ta način dobili priložnost izbrati tisto snov, ki so jo v spremenjenih pogojih pouka bolj predelali in utrdili).


Predvideni bonus na račun nerešenih nalog (ki v resnici ne naredi nič drugega kot premakne krivuljo rezultatov) se mi ne zdi najboljša rešitev. Ker nagrajuje ne-rezultat; najbolj uspešni maturanti bodo ostali brez bonusa, največ bonusa bodo dobili tisti z najslabšim rezultatom. In ker bo pri nalogi, ki je ne bodo rešili, takšen bonus izenačil tri skupine dijakov: (a) tiste, ki naloge ne bodo rešili, ker obravnavane snovi v času šole na daljavo ne bodo ustrezno predelali in utrdili v šoli, (b) tiste, ki bodo zaradi pričakovanega bonusa del snovi izpustili iz svojih priprav in učenja, (c) tiste, ki so v šoli snov predelali in se učili, pa naloge ne bodo znali rešiti.


Želel bi si, da bi bilo pri odločanju o maturi bolj upoštevano dejstvo, da maturantov letos ne čaka samo matura, pač pa tudi zaključujete 4. letnik srednje šole in se vam bodo zaradi jesensko/zimskega zaprtja šol v spomladanskih mesecih zgostile tudi druge šolske obveznosti. Kaj to pomeni za obremenitve dijakov, zgovorno kaže primer urnika letošnjega maturanta z ene od slovenskih srednjih šol (na željo maturanta, da ostaneta on in šola anonimna, sem podatke prepisal iz originalne tabele):


V štirih tednih in 18 šolskih dneh pisati 13 testov se mi zdi odločno preveč. Kaj to pomeni za uspešno opravljanje testov in mature, ob tem, da oboje odloča od nadaljnjem vpisu na želene fakultete, si lahko predstavlja vsak sam.


Sam nisem nikoli pisal mature. Sem jo pa spoznal z različnih zornih kotov:

  • z vidika učitelja kot gimnazijski profesor,

  • kot starš maturanta iz perspektive drugih staršev pa tudi kot predsednik sveta staršev gimnazije,

  • z vidika dijaka skozi pogovore z mojim najstnikom in njegovimi sošolci in najstnico, ki jo matura čaka prihodnje leto,

  • z organizacijskega vidika kot član sveta zavoda gimnazije.

Z dijaki in maturanti različnih generacij imam kar nekaj izkušenj, še iz časov, ko sem učil vaše predhodnike. Ravno zato verjamem, da se boste kljub občutku (po mojem mnenju upravičenem), da so vas nekateri, ki bi morali misliti na vas, pustili na cedilu, uspešno soočili z izzivom mature in ga opravili. Nič manj uspešno kot vaši predhodniki.


Verjamem tudi, da se boste z izzivom mature soočili s tolikšno mero zrelosti in odgovornosti, kot so je pokazali v tem času tisti vaši predstavniki, ki sem jih imel priložnost slišati. Vaši dijaški predstavniki so vas v vseh pogovorih, kjer so predstavljali vašo plat, zastopali srčno in zrelo. Nikdar z njihove strani nisem slišal jamranja, ali zahtev, da se želite izogniti maturi. Slišal sem le zrele in tehtne pomisleke, opozorila in prošnje za razumevanje vaše situacije in vaših stisk. Vaši predstavniki so opravili delo, na katero so lahko ponosni, ostali ste jim pa lahko hvaležni za čas, voljo in energijo, vloženo v prizadevanja za vas.


Želel bi si le imeti občutek, da so enako mero zrelosti in odgovornosti pokazali tudi vsi tisti, ki so odločali o vaši letošnji maturi.


Tudi zato se mi zdi prav opozoriti, da pripombe v zvezi z maturo naslavljate na napačen naslov. Odločitve v zvezi z izvedbo mature sprejema Državna komisija za splošno maturo, ne pa šolski minister. Tudi v zvezi z letošnjo maturo.


Državna komisija za splošno maturo je tisti strokovni organ ki obravnava strokovna vprašanja v zvezi s splošno maturo ter vodi strokovno pripravo splošne mature in spremlja njeno izvedbo.


Predsednica Državne komisije za splošno maturo je dr. Marina Tavčar Krajnc. Prepričan sem, da je tista oseba, na katero bi bilo najbolje nasloviti vaša vprašanja, povezana z letošnjo maturo.


Tudi mene bi zanimali odgovori.


dr. Kristijan Musek Lešnik NAKNADNO POJASNILO, zapisano eno uro po objavi besedila: Dodajam še informacijo, ki sem jo prejel takoj po objavi (in preveril): predsednico Državne komisije za maturo dr. Marino Tavčar Krajnc je imenoval minister dr. Jernej Pikalo. V času, ko je po odstopu vlade opravljal tekoče posle. Dr. Marina Tavčar Krajnc je pred tem kandidirala na državnozborskih volitvah na skupni listi njegove stranke. Se mi zdi pomembno za razumevanje širšega konteksta pri spraševanju, zakaj ste dijaki in profesorji tako dolgo čakali na prilagoditve mature in dobili tako malo.

S tem pojasnilom nikakor ne želim očitati dr. Marini Tavčar Krajnc kompetentnosti ali političnega vodenja Državne komisije. Glede na to, da je v Sloveniji veliko govora o političnem kadrovanju, se mi pa vsekakor zdi pomembno, da lahko tisti, ki si želijo ustvariti celovito mnenje o katerem koli dogodku, razpolagajo z vsemi podatki, ki bi lahko bili relevantni.


© Kristijan Musek Lešnik, 2021

567 views0 comments
bottom of page