top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Ali občutek smisla podaljšuje življenje?

Nova raziskava, ki je zajela skoraj 7000 ljudi, starih nad 50 let, je še ena v vrsti tistih, ki opozarjajo na povezanost med občutkom smisla v življenju in dolgoživostjo. Avtorji raziskave ugotavljajo, da je bolj izražen občutek smisla v življenju povezan z nižjo stopnjo smrtnosti in ocenjujejo, da ima življenje s smislom pozitivne učinke na zdravje.


Raziskava ugotavlja, da ni ključno vprašanje, s čim posamezen človek povezuje svoj občutek smisla v življenju: kakršen koli občutek smisla je z vidika dolgoživosti boljši kot odsotnost smisla. Ni pomembno, ali ga najdemo v izletih v naravo, druženjih z bližnjimi, uživanju v spremljanju razvoja in napredovanja svojih otrok in vnukov, vrtnarjenju, sprehodih s psom, petju, kuhanju, umetnosti, delu, ustvarjanju … važno je, da ga najdemo in ohranjamo, tudi če ga v različnih obdobjih življenja najdemo in doživljamo v različnih stvareh.


V raziskavi se je med drugim izkazalo, da je občutek smisla v življenju boljši napovedovalec dolgoživosti kot navade, povezane s pitjem, kajenjem ali redno telesno aktivnostjo. Ne svetujem, da rezultate raziskave razumete kot izgovor za popivanje, verižno kajenje, ali opuščanje športa in aktivnosti. Priporočam pa, da si vsak dan, ali vsaj vsak teden vzamete čim več časa za uživanje v početju, ljudeh in stvareh, ki vam vlivajo občutek smisla.


Ne zanima me, kakšen je vaš smisel življenja. Želim vam, da ga imate … če vam je v tem trenutku še malo meglen, pa da ga izluščite in negujete.


Vsem tistim, ki imate privilegij delati z otroki in mladimi v šolah (in vrtcih in drugih zavodih) pa želim, da nikdar ne pozabite, da je en od najbolj odgovornih vidikov učiteljskega poslanstva pomagati otrokom najti in gojiti občutek smisla v življenju. Mladega človeka, naučiti nekaj novega, je dragocena izkušnja. Mlademu človeku, ki se znajde na robu apatije in nihilizma pomagati ohranjati in gojiti občutek smisla v življenju, je neprecenljiva izkušnja. Pogovarjajte se z vašimi otroki in učenci o pitagorovem izreku, newtonovem zakonu, zgradbi celice, spreganju glagolov, francoski revoluciji, klimi v subtropskem pasu … A se pogovarjajte tudi o stvareh, ki so jim pomembne, ki jih zanimajo, ki jim želijo slediti in ki jih želijo uresničiti v življenju. Pomagajte jim prepoznavati njihove talente in potenciale; tudi če jih ni v učnih načrtih. Pomagajte jim gojiti njihove sanje, tudi če so drugačne od vaših.


Starši pa … ne prizadevajte si, da bi vaši otroci živeli vaš smisel življenja. Pomagajte jim, da najdejo svojega in jih podprite, da ga bodo lahko negovali in krepili. Tudi, če se razlikuje od vaših pričakovanj, predstav in sanj. Ne ukalupljajte jih v svoje svetove, podprite jih pri odkrivanju njihovih. Ne obremenjujte jih s svojimi vprašanji, podprite jih pri zastavljanju njihovih. Ne utesnjujte jih z vašimi odgovori, podprite jih pri iskanju njihovih. Naj živijo z občutkom, da uresničujejo svoj smisel življenja, ne z občutki krivde, ker ne živijo vašega.

Želim vam, da iščete, najdete in živite svoj smisel. In da ljudi okrog sebe, otroke, mlade in starejše podprete pri iskanju in življenju njihovih.


Kristijan Musek Lešnik

20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page