top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Zakaj je treba razmišljati o organizacijskih vrednotah, poslanstvu in viziji

Množica podjetij ima zapisane vrednote, poslanstva in vizije; nekatera na papirjih, ki se prašijo v predalih, na policah, ali na stenah - v nekaterih pa so ti dokumenti in razprava temeljni kamen na poti k vrhunski učinkovitosti in odličnosti. Od vsakega podjetja in vodstva je odvisno, katero pot ubere. Od te odločitve pa je odvisno marsikaj: bolj, kot si včasih predstavljamo ali priznamo, tudi prihodnost podjetja.

So tisti, ki potujejo, in tisti, ki so nekam namenjeni. Razlikujejo se, a so si vendar enaki. Uspešni imajo pri tem eno prednost: vedo, kam gredo. Mark Caine

Kaj pomeni odločitev za poglobljeno razmišljanje o identiteti in prihodnosti podjetja? In kakšne so njene posledice?


Razprava, ki pomaga razjasniti vrednote, poslanstvo in vizijo podjetja, je brez slehernega dvoma en od najpomembnejših mehanizmov razvoja v podjetju. Njene posledice so lahko ogromne: razmišljanje o identiteti in prihodnosti spodbuja zmožnosti za bolj učinkovito soočanje in upravljanje s stvarnostjo; usmerja k višji kakovosti in učinkovitosti; osmišlja njegovo delovanje in delo vsakega njegovega posameznika ... ko takšna razprava iz različnih pogledov in pričakovanj izlušči skupne elemente, in jih sinergično združi v celovito razumevanje podjetja, z njim podjetje in njegovi ljudje dobijo kompas, ki navdihuje in osmišlja življenje in delo.

Sistematično razmišljanje o vrednotah, poslanstvu in viziji pomaga preseči marsikatere omejitve, ki preprečujejo podjetju in njegovim ljudem polno uresničiti potenciale. Pomaga zastavljati prava vprašanja, ko vodi do odgovorov nanje, pa vzpostavlja jasnejše okvire, znotraj katerih se bo podjetje (in njegovi ljudje) v prihodnosti lažje in bolje znašlo in odločalo. Ti okviri lahko postanejo osrednje vodilo za racionalno in učinkovito rabo časa, energije in življenjskih moči. In močno orodje za premagovanje ujetosti v začarane kroge ponavljanja enih in istih neučinkovitih strategij.

Preprost, jasen namen in načela omogočajo kompleksno inteligentno vedenje. Kompleksna pravila in zahteve omogočajo preprosto bedasto vedenje! Dee Hock

Podjetje, ki razmišlja o teh vprašanjih, se lahko osredotoči na globlji pomen svoje identitete in možnih prihodnosti. Jasno razumevanje osrednjega poslanstva in vrednot, in jasna vizija pa omogočajo, da si v vsakem trenutku zastavlja najbolj ustrezne strateške cilje. Ker natančno ve, zakaj so ti cilji pomembni, lahko ostaja trdno osredotočeno nanje, njegovi ljudje pa prevzamejo globljo odgovornost za njihovo uresničevanje.


© Kristijan Musek Lešnik, 2006

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page