top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Ministrstvo za raziskovanje rud in širjenje stereotipov

Updated: Feb 13, 2020

Predlog za politično korektno in spolno občutljivo izboljšanje Pravil za zmenke za preprečevanje nasilja na zmenkih med mladimi

Spoštovana mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,


Danes sem z veseljem na spletnem portalu Rtv Slovenija prebral informacijo, da Vaše Ministrstvo sofinancira projekt Praviladejtanja, namenjen osveščanju, ki naslavlja problematiko nasilja med zmenki. Čestitam! O nasilju je treba osveščati in se proti vsem njegovim oblikam boriti.


Ne samo to, glede na vsebino razpisa je bil vaš cilj preseganje stereotipov. Čestitam. Stereotipe je treba presegati. Ampak projekt, ki ga financirate, stereotipov ne presega, pač pa jih na novo izumlja, širi in utrjuje.


Zakaj ocenjujem, da od vas izbrani projekt širi stereotipe, namesto da bi jih presegal:

Pomislek 1:

Besedilo Pravila dejtanja namesto da bi presegalo stereotipe utrjuje stereotip, ki implicira moškega kot edinega potencialnega storilca nasilja, žensko pa kot edino žrtev (primer Fant te nikoli ne sme udariti, Fant te ne sme brez tvojega dovoljenja prijemati za zadnjico ali, dojke). Storilci nasilja niso le fantje, žrtve pa dekleta; takšno posploševanje in stereotipiziranje je žaljivo in nevarno. Podpiranje projekta, ki naslavlja le nasilje enega spola nad drugim prav gotovo ne vodi k preseganju stereotipov. Ker je projekt namenjen ozaveščanju mladih, ki so dovzetni za ponotranjanje večkrat ponovljenih informacij, takšno posploševanje in širjenje stereotipa vsekakor ni na mestu in ne prispeva k enakosti žensk in moških, kar je bila vsebina vašega razpisa.

Pomislek 2:

Posploševanje možki=nasilnež – ženska=žrtev pod patronatom ministrstva pomeni, da Vaše Ministrstvo (četudi nehote in z najboljšimi nameni) sodeluje pri širjenju stereotipa, ki je diskriminatoren do ene od družbenih skupin (v tem primeru do fantov, ki »dejtajo«).

Odgovornost ministrstva

Ocenjujem, da je k takšnemu širjenju stereotipov in predstave, ki diskriminira med spoloma, nasilje na zmenkih pa reducira zgolj na nasilje fantov, prispevalo tudi vaše ministrstvo z objavo razpisa: »Vsako leto je izbrana druga tema in lani so se na razpis lahko prijavile nevladne organizacije, ki so naslovile problematiko nasilja med zmenki in dela s fanti za preseganje stereotipov.« To razmišljanje vzbuja vtis, da ste se na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odločili, da ima delo s fanti za preseganje stereotipov večji družbeni pomen kot delo z dekleti za preseganje stereotipov.


Ironično je, da financirani projekt počne natančno nasprotno tistemu, kar naj bi vaš razpis spodbujal – namesto da bi presegal stereotipe jih širi in utrjuje. Še bolj ironično je, da vaše sodelavke in sodelavci tega očitno niso opazili. Zato vam predlagam, da se iskreno in odprto pogovorite z vsemi udeleženimi pri dodeljevanju sredstev omenjenemu projektu, jih povprašate po zdravi pameti in jim obenem zastavite test znanja, s katerim boste preverila, ali sploh razumejo, kaj pomeni beseda stereotip in ali razumejo pojem odgovornosti državnih uradnikov pri podpiranju širjenja stereotipov, ki diskriminirajo katero koli družbeno skupino in ustvarjajo pogoje za nastanek in širjenje sovražnega govora.


Ker, ne glede na to, kako zlorabljen in napačno interpretiran je v našem družbenem prostoru izraz »sovražni govor«, širjenje stereotipov, ki eno družbeno skupino prikazuje kot stereotipne izključne storilce nasilja nad drugo družbeno skupino samo po sebi sicer ne predstavlja sovražnega govora, pripravlja pa vse podlage zanj in za morebitna sovražna dejanja. To pa ne bi smelo biti nekaj, kar Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tolerira. Še manj pa nekaj, kar Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti aktivno spodbuja in financira.

Spolno uravnotežena in politično korektna rešitev

Predlagam, da avtorice in avtorje projekta pohvalite za dober namen, jim potem navijete ušesa za manj dobro izpeljavo tega dobrega namena in jim predlagate, da besedilo »Pravil za dejtanje« preoblikujejo tako, da ne bodo več spodbujala širjenja stereotipov in diskriminiranja. Morda z upoštevanjem smernic za spolno občutljivo rabo jezika. Morda tako, da bodo lahko ta pomembna priporočila brez slehernega zadržka v svoje interne akte vgradile tudi Filozofska fakulteta, Fakulteta za družbene vede in vse druge inštitucije od šol naprej, v katerih kipijo hormoni in se mladi ljudje odločajo za zmenke, da bodo ti zmenki čim manj nasilni.


Recimo takole:


»FIZIČNA« PRAVILA

#1 Ona te nikoli ne sme udariti. #2 Ona te ne sme brcati, klofutati, te ščipati ali daviti. #3 Ona te ne sme močno zagrabiti in potem ne spustiti. #4 Ona te ne sme vleči za lase ali ti jih celo puliti. #5 Ona ti ne sme reči, da si sama kriva za tovrstno obnašanje.

»EMOCIONALNA« PRAVILA​

#6 Ona ne sme žaliti tvoje inteligence, zunanjosti, frizure ali postave. #7 Ona ti ne sme groziti (»Če me boš pustila, te bom ubila!«). #8 Ona te ne sme po krivem ves čas obtoževati, da jo varaš. #9 Ona ti ne sme dajali ultimatov (»Prijateljica ali jaz!«) #10 Ona ti ne sme določati, kaj lahko oblečeš in česa ne. #11 Ona ti ne sme določati, o čem lahko govoriš in o čem ne. #12 Ona ti ne sme preprečevati druženja s prijateljicami in prijatelji. #13 Ona ti ne sme določati, kaj lahko počneš, ko greš ven. #14 Ona te ne sme naslavljati z grdimi imeni. #15 Ona ne sme razširjati govoric o tebi. #16 Ona te ne sme sramotiti pred drugimi. #17 Ona ti ne sme groziti, da te bo udarila, če česa ne boš storila po njeno. #18 Ona se ne sme do tebe obnašati kot do svoje lastnine.

»SEKSUALNA« PRAVILA​

#19 Ona te ne sme siliti v seks. #20 Ona te ne sme prepričevati, da je seks tvoja dolžnost. #21 Ona te ne sme poljubljati, ko ti to ne paše. #22 Ona te ne sme brez tvojega dovoljenja prijemati za zadnjico , dojke, ali druge dele telesa. #23 Ona te ne sme siliti v oblike spolnega odnosa, ki ti niso všeč. #24 Ona te ne sme posiliti. #25 Ona ne sme drugim razlagati o vajinem spolnem življenju. #26 Ona ne sme zavrniti uporabe kondoma ali ti preprečevati jemanja kontracepcijskih tablet.

»DIGITALNA« PRAVILA

#27 Ona ne sme izrabljati tehnologije za to, da te zalezuje ali te nadzira. #28 Ona ne sme čekirati tvojega telefona, elektronske pošte ali družbenih omrežij brez tvojega vedenja in dovoljenja. #29 Ona ne sme od tebe zahtevati gesel za dostop do teh omrežij. #30 Ona ne sme objavljati neokusnih objav o tebi na svojih ali tvojih profilih. #31 Ona ti ne sme ves čas, ko nista skupaj, pošiljati sporočil in zahtevati, da ji odgovarjaš nanja. #32 Ona te ne sme ves čas klicati, če tebi ni do tega.

Preprosto, mar ne. Politično korektno. Spolno občutljivo. Brez stereotipov. Kaj bi širili stereotipe, če jih ni treba. Kaj bi izpostavljali en spol, če lahko uporabite spolno nevtralno obliko besedila.


Spoštovana Ministrica mag. Ksenija Klampfer, pokažite z zgledom, da ste zares, ne samo po vizitki in fotelju, ministrica, ki si prizadeva za enakost žensk in moških ter se bori proti slehernim predsodkom. Dokažite, da je vaše ministrstvo, ko gre za preseganje predsodkov, korak pred vsemi drugimi inštitucijami v državi. Obesite politično korektno in spolno občutljivo prilagojena pravila za zmenke na vse šole in fakultete in se zapišite v zgodovino države kot ministrica, ki je presegla stereotipe.


Ali pa spodbujajte ustvarjanje, utrjevanje in širjenje stereotipov. Odločitev je vaša. It's as simple as that.

PS.

Osebno se mi nasilje upira. Vse oblike. Fizično, besedno, posredno ... tudi širjenje stereotipnih predstave o članih posameznih družbenih skupin. Tudi če nasilje kakršne koli oblike izvaja (četudi z dobrimi nameni) katera koli organizacija z blagoslovom in financiranjem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je to še vedno nasilje. Tisti, ki ga izvajajo, so pa nasilneži. Tisti, ki stojijo ob strani, navadne riti. Tisti, ki ga podpirajo, pa hujskači. Takrat, ko je tisto, kar se deklarira kot poosebljena strpnost v resnici zgolj fasada za širjenje ideoloških agend. In nič manj takrat, ko se v dobri veri borbe za preseganje stereotipov, v resnici ustvarja pogoje za izumljanje in širjenje novih.


Proti nasilju se je vredno boriti. In stereotipom. Vseh vrst in vseh oblik. Brez fige v žepu. In brez ideoloških agend. Ker boli, ne glede na to, kdo ga je deležen in ne glede na to, kdo ga izvaja. Tudi tisto, ki se lahko dogaja na zmenkih. Verjamem pa, da se nasilje zgodi na izjemno majhnem deležu zmenkov in da je treba pomagati in opolnomočiti žrtve obeh spolov. In ne verjamem, da je strašenje deklet ali fantov pred zmenki pot do odpravljanja; in da je širjenje stereotipa o predatorskem fantu primeren način ozaveščanja. Deklet ali fantov.



© Kristijan Musek Lešnik, 2020

160 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page