top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Ko tisti, ki bi morali skrbeti za pomirjanje strasti, sami skrbijo za ustvarjanje panike

Zakaj pri nas tisti, ki bi morali preprečevati širjenje panike, delajo vse natančno tako, da se bo panika čim bolj širila? Opozarjajo, da ni potrebna panika, potem pa počnejo vse natančno tako, da bo panike ja čim več. Iskreno upam, da samo zato, ker so nekompetentni bedaki.


Opozorilo: tole pišem 12 ur po objavi informacije o prvem potrjenem primeru Koronavirusa v Sloveniji. Nisem si misli, da bom v manj kot dveh dneh pisal nov tekst. Še manj pa, da ga bom pisal tako slabe volje.


Kaj je tisto, kar ne more pomiriti državljanov po 12 urah poslušanja o prvem (potrejenem) primeru koronavirusa in pri čemer se postavlja vprašanje, iz katerih lukenj so prilezli norci (ekspresivno), zaradi katerih bo v Sloveniji morda umrlo nekaj ljudi?


Kaj bi lahko pomirilo državljane:

  1. pomirjajoč bi bil podatek, da odgovorni po 12 urah vedo, kako je oboleli prišel iz tujine v Slovenijo - pridobiti tak podatek od človeka, ki nima večjih zapletov traja 5 minut (da je v javnosti še vedno informacija "bomo poskušali izvedeti" ne vzbuja zaupanja v kompetentnost; nasprotno vzbuja vtis, da je javno zdravje zaupano popolnim bedakom),

  2. pomirjajoč bi bil podatek, da so po 12 urah opravili preventivne preglede vsaj pri nekaterih ljudeh, ki so bili z obolelim največ v stiku (to bi dalo državljanom vedeti, da je odgovornim za njihovo zdravje vsaj malo mar - informacija po 12 urah "bomo poskušali zvedeti" nasprotno vzbuja vtis, da je naše zdravje v rokah nesposobnežev),

  3. pomirjajoč bi bil vsaj podatek, iz katere regije je oboleli - če nič drugega za nadzorovanje nepotrebne panike v ostalih delih države, namesto tega bodo začele prej ali slej krožiti nepreverjene polresnice,

  4. pomirjajoč bi bil tudi podatek, da so že vložili kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti zoper prvoobolelega - če nič drugega zato, da naslednji bedak z znaki okužbe ne bo šel na avtobus in v karanteno spravil zdravnika, ki bi bil v naslednjih dneh potreben tudi drugim bolnikom.

Ne vem, ali je odsotnost informacij, ki bi lahko pomirjale javnost in preprečevale paniko posledica tega, da na zdravstvenem ministrstvu in NIJZ nimajo pojma, kaj narediti; ali pa tega, da so popolnoma nezmožni konstruktivno komunicirati - v enem ali drugem primeru pa ne prispevajo k občutku državljanov, da je njihovo zdravje v varnih rokah.


Še marsikaj drugega bi bilo pomirjajoče, pa zdajle nimam časa pisati o tem. In, da me ne bi kdo začel opozarjati, da širim paniko, in naštevati, koliko ljudi po svetu umre zaradi gripe: kolikor sem uspel prebrati, glavno tveganje novega virusa ni njegova stopnja smrtnosti, pač pa nalezljivosti. Prvi potrjeni bolnik v Sloveniji je v karanteno spravil (po lastni neumnosti) tudi prvega zdravnika. Si predstavljate, kaj se zgodi, če 50 podobnih bedakov v naslednjih tednih iz igre spravi 50 osebnih zdravnikov? In si predstavljate, kaj bi, če se zaradi podobno neodgovornih posameznikov v nekaj tednih zapolnile postelje na intenzivni negi, to pomenilo za naslednje obolele iz visoko rizičnih skupin?

Če po dveh tednih opozarjanja zdravstvenega ministrstva in NIJZ, da imajo resne težave s komuniciranjem z javnostjo ob prvem potrjenjem primeru okužbe v Sloveniji sledi tak komunikacijski mrk in fiasko, kot smo ga deležni, lahko to pomeni samo dvoje: da so res popolni bedaki, ko gre za komuniciranje (potem prosim vlado, da jim z dekretom dodeli kakšno PR agencijo in koga, ki razume psihologijo množic); ali pa, da je stvar veliko hujša kot si jo upajo povedati. Srčno upam, da gre samo za nesposobnost. Razen, seveda, če gre za tretjo možnost: da nekomu ustreza ustvarjanje nelagodja in panike.



© Kristijan Musek Lešnik, 2020


PS. V zadnjem blogu sem pisal o kronavirusu. Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, egocentrizem in prepričanje, da ima oboleli na glavi orjaško krono, ki mu bo padla z glave, če bo storil kar koli, kar ni namenjeno izključno njegovi lastni riti.

Dogajanje zadnjih 12 ur samo potrjuje, kako zelo je Kronavirus prisoten pri nas. Že prvi potrjeni okuženi je po vseh javnih objavah in opozorilih poskrbel za samega sebe tako, da je nekaj sto drugim ljudem odvzel zdravnika. Da ne govorim o zdravstvenih oblasteh: namesto da bi dali državljanom občutek LJUDJE, RAZUMEMO VAŠO SKRB IN OBVLADUJEMO STVARI, z vsakim korakom in objavo, ki daje vedeti, da stvari nimajo pod kontrolo, prispevajo k širjenju nelagodja in panike.

635 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page