top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Kaj je poslanstvo, kaj so vrednote, kaj je vizija?

Vrednote opredeljujejo, kaj je pomembno za podjetje.

Poslanstvo prek opredelitve, kaj podjetje je in kaj in zakaj počne, postavlja okvire njegovega delovanja.

Vizija opiše, kam želi podjetje iti v prihodnosti.


Podjetje, ki jasno opredeli svoje vrednote, poslanstvo in vizijo, bolje razume sebe in svoje delovanje. Poleg tega ima v njih dragoceno orodje za razvijanje strategij za uresničevanje svojih najpomembnejših ciljev. V njih lahko najde dinamično jedro svojega delovanja in razvoja. Ko razume, kako se vrednote, poslanstvo in vizija povezujejo in prispevajo k njegovim dosežkom in ravnanjem, lahko to znanje postane temelj za določanje učinkovitih prihodnjih usmeritev in strategij.

Vrednote

Vrednote so prepričanja o tem, kaj podjetje in njegovi ljudje cenijo kot pozitivno, zaželeno in vredno truda. Določajo pojmovanja tega, kar je pomembno, za kar si je vredno prizadevati in zavzemati. So osnovne prioritete kulture podjetja; zavestni izrazi tega, za kar se podjetje zavzema. Zato delujejo kot notranji kompas, ki usmerja ravnanja in vedenja podjetja in njegovih ljudi. Kot globlja prepričanja določajo kako podjetje in njegovi ljudje izpolnjujejo skupno poslanstvo in sledijo skupni viziji.

Vrednote se na eni strani nanašajo na to, kaj je podjetju pomembno: ocenjevalni vidik vrednot določa, kaj je bolj in kaj manj pomembno. Na drugi strani pa vrednote govorijo tudi o tem, kako naj ravna podjetje in njegovi ljudje. Ta vedenjski vidik vrednot določa, kakšno vedenje je bolj in katero manj sprejemljivo in zaželeno.

Poslanstvo

Poslanstvo opisuje namen oziroma smisel obstoja podjetja. Kot jedro identitete podjetja, kot osrednji temelj ravnanj podjetja in njegovih ljudi, opredeljuje odgovornost podjetja do zaposlenih, vodstva, lastnikov, ustanoviteljev, uporabnikov in širše družbe.


Jasen občutek poslanstva motivira zaposlene h kakovostnemu delu, menedžerje h kakovostnemu in učinkovitemu vodenju, uporabnikom in širši skupnosti pa vzbuja zaupanje v podjetje. Jasno poslanstvo je lahko pomembno orodje vodenja in načrtovanja. Ko poveže globlja občutenja ljudi z razlogi obstoja podjetja, utrjuje občutek smiselnosti dela in notranjega zadovoljstva ob njem.


Jasen občutek poslanstva je najbolj učinkovit, kadar ga spremlja tako jasno razumevanje temeljnih vrednot podjetja kot tudi privlačna vizija prihodnosti. Poslanstvo, ki ga ne dopolnjuje močna, privlačna in uresničljiva vizija, lahko vodi v togost. Krčevito oklepanje trenutnega (in morda zastarelega) razumevanja podjetja pa hromi njegove ustvarjalne in razvojne potenciale.

Vizija

Vizija je posplošen opis želene prihodnosti podjetja. Predstava njegove privlačne prihodnje podobe. Lahko bi se jo dalo opredeliti tudi kot večdimenzionalni opis podjetja, kakršno naj bi (bo) postalo, ko bo učinkovito doseglo predvidene cilje.


Pri viziji ne gre le za opis, kam se bo podjetje usmerilo v prihodnosti, kakšno bo in kaj naj počne. Dobra vizija izzove trenutni status quo v podjetju in prebudi njegove ustvarjalne potenciale. Postavi temelje za strateške načrte in scenarije, s katerimi podjetje predvidi poti, po katerih jo bo uresničevalo.








Vizija ne sme biti sama sebi cilj, ne sme biti izolirana od dogajanja v podjetju, ampak mora izvirati iz njega. Učinkovita je le, če izraža dovolj vabljivo podobo prihodnosti, ki jo lahko podjetje doseže s primernim trudom. To pa lahko doseže le vizija, ki ne nastane »zunaj podjetja«, temveč pride od znotraj; le s takšno vizijo se podjetje in zaposleni res poistovetijo.


Vizija ni idealizirana, neuresničljiva in neizvedljiva. Ni fatamorgana. In ne gre je zamenjevati s »sanjami«. Risanje idealizirane podobe daleč v neznani in oddaljeni prihodnosti je lahko privlačno, ne pa tudi uporabno. V času dinamičnih sprememb v okolju lahko sanjarjenje, ki usmerja pozornost stran od stvarnosti, povzroči resno škodo. Če podjetje nekritično sledi neuresničljivemu idealu, namesto da bi predvidevalo, sooblikovalo in se učinkovito prilagajalo okoliščinam, hitro izgubi stik z realnostjo.


Ustvarjanje učinkovite vizije zahteva sposobnost širjenja obzorja podjetja in njegovih ljudi. Izbiranje »najboljše« možne prihodnosti zahteva sposobnosti prepoznavanja in upoštevanje različnih priložnosti, ki se ponujajo podjetju. Širše in više kot seže ta pogled, lažje med njimi izlušči tiste, ki vodijo do visokih ciljev in rezultatov.

Delovanje brez vizije prej ali slej postane gibanje brez usmeritve in učinkovitega izkoriščanja razpoložljive energije. Ostane reaktivno in se prej ali slej omeji na neskončno ponavljanje rutin, enih in istih postopkov. Če podjetje preveč togo razume svoje dejavnosti in procese, začne padati v zanke različnih »požarov« oziroma kriz. Ki se, ker jih »gasi« z rutinskimi posegi (velikokrat natančno tistimi, ki so jih povzročili), neprestano ponavljajo.

Narava je dala ljudem dva konca – enega za sedenje in drugega za razmišljanje. Vse odtlej je človekov uspeh ali neuspeh odvisen od tega, katerega bolj uporablja.George R. Kirkpatrick

Kristijan Musek Lešnik, 2006

1,169 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page